Novinky z rané péče ve Vrchlabí

11. srpna 2017

Na pracovišti rané péče ve Vrchlabí využíváme při práci s dětmi s autismem  včetně dalších metod i nově Intervenční metodu O.T.A. (Open Therapy of Autism RS), zakladatelkou metody je Mgr. Romana Straussová, Ph.D. z Centra terapie autismu (CTA).

Letos v létě jsme absolvovaly terapeutický pobytový tábor pro děti s poruchou autistického spektra, kde jsme pracovaly s dětmi právě touto metodou. Na ukázky práce s dětmi se můžete podívat ve fotogalerii na stránkách Centra terapie autismu - www.cta.cz. Cílem pro děti během pobytu bylo naučit se pro nás běžné věci – komunikovat a hrát si mezi sebou navzájem, najíst se a ochutnat nová jídla, dokázat něco vyrobit, zvládnout vycházku či výlet …

Intervenční metoda O.T.A. vznikla pro děti raného věku, které selhávají v klíčových dovednostech směrodatných pro autismus. Metodika je vhodná nejen pro děti ohrožené autismem nebo děti raného věku. Její využití je mnohem širší, prospěch z ní může mít každé, i mnohem starší dítě, dítě s problémy v komunikaci, dítě hyperaktivní, ale také například dítě v náhradní rodinné péči. Metodika obsahuje souhrn cvičení – jednoduchých interakcí rodič–dítě. Pozitivní přístup, předávání informací dítěti pomocí tzv. Ano-sérií, sdílená radost, odměňování žádoucího chování … to jsou některé ze stěžejních bodů této metodiky. Základním stavebním kamenem terapie O.T.A. je vybudování sebedůvěry. Dítě si musí začít věřit, důvěru v sebe ovšem staví na důvěře rodiče v ně samé. A právě rodič je nedílnou součástí úspěchu terapie.

Od ledna 2017 byl zahájen včasný záchyt dětí s poruchou autistického spektra v 18 měsících, rodiče se dozvědí informaci od pediatra, co dál … a právě proto, abychom mohly rodinám poradit konkrétní postupy, jak pracovat s dítětem s PAS v raném věku, se vzděláváme i v dalších metodách, které mohou tuto nelehkou práci rodičům ulehčit.Projekt na pokračování ve vzdělávání podpořila finanční částkou ve výši 50 000 Kč Nadace Agrofert, za což ji upřímně děkujeme.

Pokud by vás zajímaly bližší informace k metodám práce s dětmi s autismem v rodinách, obraťte se na nás a budeme hledat konkrétní postupy pro Vaše dítě.

Marcela Sobotková a Blanka Hrdová